Gold Helios-2011

Published 19.05.2011

     În cadrul festivalului internaţional Gold Helios-2011 în oraşul Heviz, republica Ungaria, de pe 26 aprilie pînă pe 9 mai au avut loc zilele culturii moldoveneşti. Iniţiatori şi organizatori au fost centrul de cultură Artelit, preşedintele Elvira Cemortan-Voloşin, filarmonia naţională Serghei Lunchevici, cu ajutorul geleriei de pictură Lafaiet. Delegaţia moldovenească a fost prezentată de pictori, sculptori, dansatori, muzicanţi şi culinari moldoveni. Responsabil de „partea culinară” a fost tehnologul ţi restaurateur-ul companiei „Dina-Cociug” Serghei Donica. În echipa de bucătari au fost prezenţi Larisa Ghelan – Chişinău, Natalia Sultan – Bender.

     În cadrul festivalului două zile au fost oferite bucătăriei moldoveneşti şi o zi gastronomiei. Toate bucatele propuse au fost pregătite conform cărţii de recete a lui Serghei Donica – „Bucătăria moldovenească. 500 de reţete vechi şi contemporane”. Ea a devenit un „participant” adevărat datorită bucatelor pregătite de cei mai buni bucătari ai noştri.
     Europenilor le-au fost pregătite sarmalele în frunză de viţă-de-vie (bucate devenite exotice), cîrnăţei, cigiri, mămăligă cu umplutură, zeamă, carne de porc coaptă în bostan, prune uscate cu nuci, ruladă de găină şi carne, carne coaptă. De asemenea a fost petrecut un mini-training de pregătire a cîrnăţeilor.

    

     Atingînd tema, ţinem să aducem la cunoştinţă că oaspeţi ai hotelului şi, prin urmare, degustatori au fost ungurii, austriecii, polonezii, coreenii, nemţii, care au dedicat laudele superioare bucătăriei noastre.
     Delegaţia din Moldova de asemenea a fost practic internaţională, deoarece am fost reprezentaţi de cetăţeni ai Canadei, României, Finlandei, Franţei – de foştii noştri compatrioţi.

     Serghei Donica a menţionat pozitiv participarea la festivalul „Gold Helios”: „Mereu este interesant să vizitezi o ţară străină, să vezi cum e organizat lucrul în sfera de alimentare în masă. Am subliniat foarte mult pentru mine ca specialist „Dina-Cociug” şi în plan personal. Aceste cunoştinţe în continuare le voi folosi pentru binele Clienţilor noştri.
     Consider că astfel de evenimente sunt foarte importante pentru Moldova, mai ales în plan European. Locuitorii UE uită, sau pur şi simplu nu ştiu de existenţa ţării noastre, însă noi avem ce arăta şi cu ce ne mîndri. Limbajul cultural şi culinar, ca o parte componentă a ţării, este clar şi fără traducător, iar reacţia europenilor vorbeşte de la sine.”
     Compania „Dina-Cociug” aduce mulţumiri oragnizatorilor şi delegaţiei, şi în parte domnului Serghei Donica pentru o participare atît de demnă la festivalul internaţional.
Contacte